Kantoornieuws

Bonussen en de vrije ruimte van de WKR

Elke werkgever heeft in 2022 een vrije ruimte van 1,7% over de eerste € 400.000 van de loonsom en 1,18% over het meerdere.

Vergoedingen en verstrekkingen die je aan de werknemer geeft komen, op een aantal uitzonderingen na, ten laste van de vrije ruimte. Dit betreft onder meer een etentje met het personeel, een personeelsuitje of een kerstpakket.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de resterende ruimte te verdelen:

  • Is het voordeliger een bonus netto uit te keren aan de werknemer of bruto? Tot € 2.400,00 netto wordt door de Belastingdienst als gebruikelijk gezien.
  • Met een cafetariaregeling. Een voorbeeld daarvan is een fiets waarvoor de werknemer brutoloon of vakantiedagen inlevert.
  • Wanneer je minder dan € 0,19 per kilometer aan reiskosten betaalt, is het mogelijk het verschil uit te ruilen met het brutoloon. De werknemer geniet een belastingvoordeel, de werkgever bespaart premies. Je zou ook het resterende bedrag kunnen uitkeren in de vorm van een onbelaste bonus.

Dit is een greep uit de mogelijkheden. Ook als de vrije ruimte benut is, kan het toch nog voordelig zijn om een vergoeding vanuit de WKR te geven. Neem daarom contact op met ons om de mogelijkheden door te nemen en het voordeel te berekenen!

Adviesteam Fiscount Loonservice

Bron: Tue, 22 Nov 2022 08:35:15 +0100